De waarde van de natuur & ecodiensten
De ontwikkeling van de steden gaat al eeuwen door. De stadskern raakt vol, dat levert problemen op. Tekort aan woningen, tekort aan wegen, tekort aan arbeidsplaatsen, tekort aan werkkrachten... telkens weer een tekort. De stadskern groeit gestaag, door steeds een stukje van de buitenruimte te betrekken bij het geheel. En dat doen alle stadskernen. Allemaal gebruikt men de buitenruimte. Nu lijkt het vanuit de lucht gezien wel een lappendeken van elkaar rakende cirkels zonder buitenruimte, laat staan dat men binnen de cirkel nog écht "buitenruimte" heeft.
Ruimte voor de stad dus, de stad van de mens. Meer mensen, meer stad!? Toch heeft Den Haag iets unieks; iets wat weinig steden hebben. Parijs heeft het niet, Brussel niet écht, maar Den Haag wel. Den Haag heeft ten midden van haar diepste wezen nog stukken duinbos. Versnipperd dat wel, maar het is er nog wel!
Die groene oases worden niet door iedereen even veel gewaardeerd. Bekijk je de kansenkaart van Den Haag, dan wordt met geen enkel woord over dat groen gerept in relatie tot het versterken van de economie (wel gaat het over het strand, koninklijke allure en historische kern). De waarde van groen wordt in kaart gebracht (onderzoek naar inkomsten van groen voor de OZB), maar dat gaat voorbij aan het feit dat groen al kosteloos iets oplevert! Wat als meer mensen zich daar bewust van zouden kunnen worden en zo zich betrokken voelen? Maak het zichtbaar, bijvoorbeeld door symbolen langs de route van het gebied te plaatsen. Symbolen die "ecodiensten die de natuur gratis levert, duidelijk zichtbaar te maken. Hommels die bestuiven, zand en grond dat water zuivert, bomen die CO2 en water opnemen, bloemen die nectar en honing leveren, bossen die zorgen voor een ontspannen wandelroute. Deze symbolen worden op internationaal niveau al gebruikt. Hoewel er ook kritische noten zijn ten opzichte van het gebruik van deze symbolen/systematiek kan het een eerste stap zijn in de goede richting.
|